Hypotheekvormen

Hier vindt u een uitleg van de drie meest voorkomende hypotheekvormen:

  • Levenhypotheek
  • Spaarhypotheek
  • Annuïteitenhypotheek

Levenhypotheek

Huis met oranje auto ervoorBij de levenhypotheek betaalt u rente over het leningbedrag en premie over de levensverzekering die u hierbij afsluit. De rente die u betaald is aftrekbaar van de inkomstenbelasting. De uitkering uit de levensverzekering is, onder bepaalde voorwarden, belastingvrij.

U lost de lening in principe pas af aan het einde van de looptijd van de verzekering, of bij eerder overlijden, met de uitkering van de levensverzekering. Uw overlijdensrisico is dus meeverzekerd. U kunt er bovendien voor kiezen om ook het overlijdensrisico van uw partner te verzekeren.

Verkoopt u uw huis tussentijds, dan blijft de verzekering gewoon doorlopen. U kunt de verzekering bij verhuizing bovendien meenemen en gebruiken voor de nieuwe hypotheek.

U kunt de hypotheekrente vastzetten voor een groot aantal rentevasteperiodes. Daarnaast is het mogelijk te kiezen voor instaprente (mogelijk bij 2 jaar) of voor rentebedenktijd (mogelijk 5, 7 en 12 jaar). Doordat tijdens de looptijd een maximale fiscale aftrek is, zijn de nettolasten laag. U mag de hypotheekrente namelijk opvoeren als aftrekpost voor de inkomstenbelasting.

De levenhypotheek biedt u enkele aantrekkelijke fiscale voordelen. Wij verwijzen u graag naar het overzicht met fiscale aspecten, dat wij op verzoek verstrekken.

Spaarhypotheek

De spaarhypotheek combineert een hypotheek met een spaarverzekering. U lost tussentijds niet af waardoor u optimaal van de renteaftrek profiteert. Naast de rente voor de hypotheek betaalt u premie voor de spaarverzekering. Met deze spaarverzekering spaart u voor het aflossen van de hypotheek op de einddatum. De rentevergoeding die u over het spaartegoed krijgt, is gelijk aan het rentepercentage dat u aan hypotheekrente betaalt.

Daarbij heeft u de zekerheid dat de hypotheek op de einddatum precies wordt afgelost. In geval van eerder overlijden wordt de hypotheek ook geheel afgelost. De spaarhypotheek biedt dus: volledige fiscale aftrek van de hypotheekrente gedurende de hele periode en de zekerheid van volledige aflossing van uw hypotheek op de einddatum. Bovendien is de uitkering van de spaarverzekering onder bepaalde voorwaarden belastingvrij.

Annuïteitenhypotheek

`Huis onder de sneeuwAls u liever meteen wilt beginnen met aflossen zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek iets voor u. Met deze hypotheken kiest u voor meer zekerheid. Bij de annuïteitenhypotheek betaalt u jaarlijks een gelijkblijvend bedrag: de annuïteit. Deze is opgebouwd uit rente en weinig aflossing. Gedurende de looptijd betaalt u steeds minder rente en lost u steeds meer af. Uw maandlasten zullen bij aanvang het laagst zijn, omdat u dan de meeste renteaftrek geniet.

Bij de lineaire hypotheek lost u ieder jaar een vast bedrag af. Daardoor wordt het geleende bedrag jaarlijks kleiner en uw rente bedrag af. Daardoor wordt het geleende bedrag jaarlijks kleiner en uw rente dus lager. De maandlasten zullen in het begin van de looptijd dan ook het hoogst zijn.